
Om mig
Mit navn er
Allan Schurmann
“Lad os stræbe efter en kultur, hvor vi har modet og kompetencerne, til at tale om og håndtere det der er svært men nødvendigt for samarbejdet. ”
Jeg hjælper dig som leder, specialist eller dit team med at styrke jeres samarbejde – og også når det er blevet vanskeligt.
Jeg er drevet af at gøre samarbejde og herunder nødvendigvis også konflikthåndtering til en faglighed så mennesker kan opleve sig mere kompetente når det kollegiale samspil af og til bliver vanskeligt og koster på alle bundlinjer.
At kunne samarbejde og håndtere konflikter i vores arbejdsliv, er ofte autodidakt tillært og tages mange steder implicit som en selvfølge – lige ind til uenigheden begynder at påvirke trivsel, produktivitet og fastholdelse. Derfor kan vi med fordel prioritere at dygtiggøre os i skabe en konstruktivt konflikthåndterende kultur på vores arbejdspladser.
Min baggrund
og erfaring
2025: Ledercirklen v. Heinrich Johansen (igangværende forløb)
2020: Neuroaffektiv supervisionsuddannelse, v. Peter Kofoed.
2019: Systemisk leder- og konsulentuddannelse v. MacMann Berg
2018: Coaching - Immunity to Change v. MacMannBerg
2015: Master i Læreprocesser med specialisering i Ledelses- og Organisationspsykologi fra AAU
2014: Neuroaffektiv efteruddannelse – supervisions- og overbygningsforløb v. Ulla Rung Weeke (hvert år 9 dage - fortsat)
2009: Uddannelse som kropsbehandler hos ManuVision.
2009: Teori U i praksis i udvikling af organisationer v. Institut for Diapraxis
2008: Procesledelse i konfliktfyldte grupper v. Jytte Vikkelsøe, ph.d.
2003: Grunduddannelse i konfliktmægling og Konfliktløsning ved Center for Konfliktløsning.
19 år i politiet: Erfaring med at tage vigtige beslutninger under pres og som sikkerhedsrådgiver i PET og faglig leder af Konfliktråd lærte jeg at håndtere af komplekse relationelle situationer og så betydningen af tillidsskabende kollegialt samarbejde.
20 års erfaring som professionel konfliktmægler: Hjælper organisationer med konfliktfaglig kapacitetsopbygning og håndtering af konflikter før de eskalerer – og når de er eskaleret. Fra fortrolige samtaler med medarbejdere og ledere har jeg igen og igen hørt om de tilsyneladende ’små ting’, der får afgørende betydning for genopretning af samarbejde, følgeskab og lederskab.
Grundighed: Jeg sætter en ære i at gøre mig umage og har gennem mit arbejdsliv lært værdien af grundighed. Det betaler sig i samarbejde og konflikt.
Min egen vej: Jeg er ikke selv opvokset som specielt ’konfliktkompetent’ og har arbejdet seriøst med at styrke det hos mig selv. Jeg bliver nok aldrig færdig! Én ting er viden om, noget andet er at udføre det i praksis. Konfliktens ubehag kan få de fleste af os til at tvivle på egne kompetencer og kan gøre det åbenlyse svært. Jeg har derfor stor ydmyghed over de vanskeligheder andre oplever i samarbejde og ledelse. De dygtigste og mest troværdige mennesker jeg kender har mere end blot ’læst sig til’ at være ’konfliktkompetent’. Jeg øver mig fortsat også i at være modig!
Min drivkraft: At hjælpe andre, der ønsker at tage konflikter og samarbejde alvorligt og se mulighederne deri. At det ikke kan tages for givet, men at vægte det på niveau med den øvrige faglighed man er ansat med og betydningen deraf. Samarbejds- og konfliktfærdigheder kaldes af nogle for ’softskills’ – i mine øjne misvisende! At agere klogt i det vanskelige kræver mod og gør en verden til forskel.
Ledelse, samarbejde og konflikter som en del af min karriere
Mit voksenarbejdsliv begyndte for alvor i politiet, bl.a. som efterforsker hvor jeg har lært grundighed og betydningen af at kunne skabe relationer selv i det akutte. Men også at træffe beslutninger under pres og uvurderlige erfaringer med at være en betydningsfuld ’lille del af noget større’ – og den nødvendige gensidige tillid deri, sådan ret konkret.
Mange gange har jeg oplevet, hvordan manglende afstemning og uklare forventninger kan føre til, at folk overfladisk "arbejder sammen", men ikke virkelig samarbejder – og set hvordan det kan hæmme både opgaveløsning og trivsel.
Som underviser og konfliktmægler ved Center for Konfliktløsning har jeg det privilegie at blive vist stor tillid af ledere og teams til at hjælpe dem, når de har stået overfor komplekse udfordringer. Jeg har set, hvordan genopretning af samarbejde kan transformere en arbejdsplads, men jeg har også set, hvordan konflikter kan hæmme eller splitte en gruppe.
Min erfaring har lært mig, at det paradoksalt og kontra intuitivt netop er i konflikterne, vores muligheder for udvikling og forandring ligger.
Professionel
konfliktmægler
“Jeg tror på, at konflikter, når de håndteres på den rette måde, kan være en anledning til at styrke os, både på det personlige og organisatoriske niveau”
Som professionel konfliktmægler har jeg arbejdet med en bred vifte af konflikter. Jeg har set, hvordan konflikter, hvis de får lov til at ulme, kan udvikle sig til dybt forankrede problemer, der hæmmer både samarbejde og trivsel.
Men jeg har også haft privilegeret erfaringer med at hjælpe parterne med at opnå gensidig forståelse og finde frem til løsninger, der styrkede deres samarbejde.
Jeg arbejder med både ledere og teams, der står midt i konflikter, og jeg hjælper dem med at identificere de faktorer, der skaber spændinger, så vi kan finde løsninger, der fremmer samarbejde og forståelse i stedet for at forstærke modstand.
En ambitiøs og
pragmatisk tilgang
Min tilgang er både ambitiøs og pragmatisk. Hvis vi ønsker at styrke og forandre noget i samarbejdet, så skal vi mene det. Hvis ikke det er seriøst ment spilder vi dyrebare tid og energi. Samtidig skal det være realistisk og konkret. Jeg arbejder ikke med standardiserede koncepter, men tilpasser mine metoder til hver opgaves specifikke situation. Det er vigtigt for mig at skabe løsninger, der ikke kun løser problemerne her og nu, men som også skaber langvarige forandringer.
Lad os begynde med en
uforpligtende samtale
Første skridt er altid en samtale. Udgangspunktet er nemlig dig og den situation du står i med din virksomhed, afdeling eller team.
Kontakt mig for en reelt uforpligtende samtale i dag.